Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

NOT SEMINAR στο Knot στην Αθήνα και στη Συγγρού 9 στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για μια σειρά 12 απογευματινών τρίωρων σεμιναρίων που θα γίνονται κάθε Πέμπτη 6-9 μμ. στο Κnot, Αθήνα και κάθε Παρασκευή 6-9μ.μ. στη Συγγρού 9, Θεσσαλονίκη σχετικά με τη σύνθεση και τη δημιουργία στον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες.


Χωρίς να υποτιμάται ο ρόλος της τεχνικής και της σύγχρονης τεχνολογίας, αναλύονται τα οικουμενικά και διαχρονικά μέσα και οι τρόποι σύνθεσης, μέσα από καλά επιλεγμένα παραδείγματα ,σε μια προσπάθεια σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη.


Παράλληλα αναλύονται διάφοροι τρόποι "μετάφρασης" και μεταφοράς κειμένων και λέξεων σε εικόνες, τοπίων - φυσικών η τεχνητών - με το φωτισμό και την κατασκευή τους, σχέσεων εικόνας και ήχου και "αναπαραστάσεων" από μια μορφή τέχνης σε μιαν άλλη μορφή.


Στόχος είναι να ανοίξουν για δημιουργική συζήτηση και κριτική μια σειρά από θέματα με παράλληλη επεξεργασία ενός μικρού ατομικού θέματος από όσους συμμετέχουν που θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ομαδικά.


Ενδεικτικά, θα προβληθούν μικρά αποσπάσματα από την απόπειρα μουσικής επιτόπου στο "Νοσφεράτου" του Μούρναου, από την ταινία "Περιφρόνηση" του Γκοντάρ, από το τέλος του "επάγγελμα ρεπόρτερ" του Αντονιόνι, από τις μεταφορές σε φιλμ αποσπασμάτων του Δημήτρη Χατζή από τον "ντετέκτιβ", από την "Ευδοκία" του Αλέξη Δαμιανού, σπουδές σε κείμενα του Ίταλο Καλβίνο, ταινίες του Τζον Κασσαβέτη, το χρώμα στον Κουροσάβα, καθώς και θέματα που απασχόλησαν τις "κινηματογεγραμμένες πόλεις" στην ΑΣΚΤ και "το σινεμά του αρχιτέκτονα" στην Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ. και τη Σχολή Κινηματογράφου.


Η καταγραφή αυτών των 12 σεμιναρίων, σε κείμενα πρακτικών, εικόνα και εργασίες θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο του ίδιου του σώματος, όσων συμμετέχουν και πιθανά αποτελέσει στο τέλος υλικό για μια δημόσια έκθεση "πεπραγμένων" και προετοιμασίας του επόμενου σεμιναρίου. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις - διπλώματα παρακολούθησης του σεμιναρίου.


Την ευθύνη του σεμιναρίου έχει ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου Γιάννης Χατζηγώγας με συμμετοχή του μουσικού Σάκη Παπαδημητρίου και του ζωγράφου Νίκου Κρυωνίδη και προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από το χώρο των τεχνών σε ειδικές περιπτώσεις.


Δηλώσεις συμμετοχής με συμπλήρωση του αντίστοιχου εντύπου γίνονται μέχρι 10 Σεπτεμβρίου μαζί με σύντομη περιγραφή των εργασιών που βρίσκονται ήδη "στα σκαριά", ή αποτελούν στόχο και κυρίως με τη βούληση ενεργού συμμετοχής, που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και την προϋπόθεση ομαδικότητας, όπου αυτό είναι εφικτό.


Κάθε δήλωση συμμετοχής συνοδεύεται από 100 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων των 12 σεμιναρίων.


Εννοείται ότι "παρεκβάσεις" και "υπερβάσεις" προς τα πάνω και πέραν του προγράμματος βρίσκονται μέσα στο πνεύμα αυτού του σεμιναρίου που θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με το αληθινό νόημα αυτοσχεδιασμού και πρωτοπορίας που εκπέμπει ο χώρος της Μιχαλακοπούλου, χωρίς να αποκλείονται και επισκέψεις σε εργαστήρια δημιουργών η επιτόπου στο δρόμο παρεμβάσεις κατά περίπτωσιν...



Γιάννης Χατζηγώγας

Διάπορος, Ιούλιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου